FAEMA

Faema - Najbardziej renomowany włoski producent profesjonalnych ekspresów do kawy ciśnieniowych do kawiarni z tradycjami od 1945 roku. Faema jest liderem, który od 1961 roku nadaje kierunek rozwoju profesjonalnych ciśnieniowych ekspresów do kawy. Marka Faema znana jest na polskim rynku od ponad 35 lat, kiedy to jako pierwsze profesjonalne ekspresy ciśnieniowe do kawy zaistniały w sieci hoteli Orbis. Aktualnie oferta ekspresów do kawy ciśnieniowych Faema zawiera ok. 30 modeli tradycyjnych. Dzięki tak szerokiej gamie maszyn, można dokonać wyboru zarówno pod względem parametrów technicznych, wielu funkcji automatycznych, jak również pod względem wyglądu, co w przypadku ekspresów Faema jest bardzo istotną cechą.

Kluczem do sukcesu każdego lokalu gastronomicznego jest jakość serwowanego espresso. W profesjonalnych ekspresach do kawy Faema standardowo zastosowano szereg opatentowanych rozwiązań technicznych, które mają za zadanie utrzymanie stabilnych parametrów technicznych, niezbędnych do serwowania kawy najwyższej jakości. Wszystkie ekspresy Faema bez względu na model i cenę, łączy jedna cecha, zdolność do serwowania „perfect espresso” potwierdzone min. przez włoski instytut „Espresso Italiano”. Ponadto ekspresy mają ugruntowana opinię jako urządzenia trwałe i niezawodne. Dbałość oraz pielęgnowanie marki przez producenta na przestrzeni wielu lat powoduje, że każdy ekspres Faema nawet po kilku latach pracy posiada bardzo dużą wartość na rynku wtórnym.

Opisy najważniejszych rozwiązań technicznych zastosowanych w ekspresach do kawy Faema:

Thermosyphonic system

Jest to system, który opiera się na układzie dwóch bojlerów (jeden w drugim). Jeden z grzałkami, którego zadaniem jest dostarczanie pary wodnej do spieniania mleka. Drugi, służy do podawania wody na kawę bezpośrednio do grupy ekspresu. Dzięki temu opatentowanemu systemowi, ekspres zachowuje w bardzo wysokim stopniu tak pożądany parametr jakim jest stabilność temperatury parzenia. Faema zachowuje tą stabilność bez względu na ilość zaparzanych kaw oraz przerwy w pracy ekspresu.

Thermal Balance System

Jest to wyjątkowe i unikalne rozwiązanie, które pozwala na regulowanie oraz kontrolowanie temperatury wody w każdej grupie oddzielnie, wg. organoleptycznej charakterystyki różnych mieszanek kawy bez konieczności wyłączania ekspresu. Dzięki temu jakość serwowanej kawy jest gwarantowana w każdych warunkach i dla każdej mieszanki kawy. Ma to bardzo duże znaczenie przy stosowaniu kawy z ziaren Arabiki, która jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Rozwiązanie bardzo cenione przez profesjonalnych baristów.

Infusion Chamber

Grupa w ekspresach FAEMA została tak zaprojektowana, aby w maksymalny sposób wydobyć z przygotowywanej kawy wszystkie najlepsze aromaty oraz substancje smakowe. W tym celu powstała "przedwstępna komora parzenia", która przed napełnieniem filiżanki espresso w ciągu kilku sekund wstępnie zaparza kawę w łyżce. Dzięki temu otrzymamy doskonałą ekstrakcję espresso.

SmartBoiler

Dzięki systemowi SmartBoiler ciśnienie w bojlerze ekspresu jest utrzymywana na stałym poziomie. Zapewnia to mniejsze zużycie energii i jednocześnie maksymalizuję produkcję pary. Technologia Smart Boiler zwiększa znacznie wydajność gorącej wody i pary, podczas dopełniania wody w bojlerze.

EcoBoiler

Bojlery jest pokryty materiałem izolacyjnym w celu zredukowania strat ciepła. Pozwala to na zaoszczędzenie znacznej ilości energii, niezbędnej do podgrzania wody w bojlerze.

Ruveco Teck

Bojler oraz grupy ekspresu zabezpieczone są przed utlenianiem metali ciężkich do wody.

Hot Water Economizer

Ekonomizer gorącej wody łączy gorącą wodę z bojlera z wodą z zaworu zasilającego w takich proporcjach, które umożliwiają serwowanie wody do herbaty w temp. ok. 92-96 st. Taka temperatura jest wystarczająca do zaparzenia herbaty ekspresowej. Wiadome jest, ze ekspres do kawy jest urządzeniem pochłaniającym dużą ilość energii elektrycznej. W polskich realiach gastronomicznych, gdzie konsumpcja herbaty jest dużo większa jak w innych krajach, w/w rozwiązanie umożliwia bardzo duże oszczędności zużytej energii. Zastosowanie ekonomizera ma również znaczący wpływ na zachowanie bardzo dużej wydajności ekspresów Faema.

Autosteam

Rewelacyjne, proste w działaniu urządzenie, zakończone dyszą do spieniania mleka z elektronicznym czujnikiem temperatury. Za pomocą Autosteam praktycznie każdy, bez specjalnych kwalifikacji, jest w stanie perfekcyjnie spienić mleko w dzbanku za pomocą jednego przycisku. Urządzenie samo elektronicznie kontroluje temperaturę mleka i stopień napowietrzenia. Doskonale zdaje egzamin w tzw. godzinach szczytu.

AUTO STEAM Milk4

System automatycznego spieniania mleka za pomocą specjalnej dyszy. Umożliwia on ustawienie spieniania mleka w 4 różnych wariantach, w których reguluje się temperaturę oraz stopień napowietrzenia.

Perfect Grind System (Bluetooth)

Poprzez bezprzewodową technologię komunikacji Bluetooth, młynek do kawy jest w stałym kontakcie z ekspresem do kawy. PGS weryfikuje ekstrakcję i automatycznie przekazuje wszystkie poprawki, w celu utrzymania maksymalnej jakości espresso. Automatyczna korekta mielenia jest możliwa przez działanie elektrycznie zasilanej śruby ślimakowej i sensora magnetycznego. Ten niesamowicie dokładny mechanizm jest przeznaczony do rejestrowania ustawień żaren; może zapewnić dystans pomiędzy żarnami w wielkości 0.005 milimetra dla każdego z punktów kontrolnych.

WIFI

Łączność WiFi umożliwia przesyłanie danych w czasie rzeczywistym do serwera, a poprzez dostęp do portalu www informacje i dane statystyczne dotyczące pracy ekspresu do kawy.